ennb
Copyright 2018 © Dual Air
Nettsiden er utviklet av Snopp
Toggle Sidebar
Testing/FOU

Testing/FOU


Fakta om frisørhelse

Gjennomsnittsalderen for ansatte i frisørsalonger er 31 år. Frisører gir seg etter kort tid i yrket, mange på grunn av skader i hender og skuldre. Lite variasjon og utstrakt bruk av tunge fønere har mye av skylden.

Husker du uttrykket vask og legg? Vet du hva en hårrull er? Har du hørt om å vikle permanent? Alle damer over en viss alder gjør jo det, men nå er det føneren som råder grunnen i frisørsalongen. Nå er det lenge mellom vi ser damer med hårruller under store hårtørkere. En konsekvens av det er at arbeidet i salongen har blitt mer ensformig. Nå er det klipp, farge og føn som gjelder.

Farlig armvinkel
Føneren er tung og klumpete og henger på fingrene. Frisører får ofte slitasjegikt i den fingeren som bærer vekten av føneren. Arbeidsstillingene til frisørene er også en utfordring. Armene blir løftet høyt. Skal en føne langt hår må en løfte armene noen ganger over 90 grader, arbeidsvinkelen blir omtalt som høyrisiko, av Statens arbeidsmiljøinstitutt STAMI. Det er ikke tilrådelig å arbeide med armene i en vinkel større enn 45 grader. I fjerdeparten av sin tid jobber frisørene med en armvinkel på 60 grader eller mer. Reduseres arbeidstiden med høy armvinkel 1 prosentpoeng, reduseres faren for belastningsskader med 20 %.

En undersøkelse gjort i Taiwan med data fra frisører i Storbritannia, Finland og Korea måler muskulaturen i nondominant hånd; altså ikke den hånden som klipper eller grer, men den hånden som holder føneren. Undersøkelsen som tar for seg ergonomisk risiko i frisøryrket viser helt klart at denne hånden har den størst arbeidsbelastningen i frisøryrket.

Halvparten får helseplager
Halvparten av frisørene får helseplager. Av disse sier tre av fire frisører at plagene sitter i armer og skuldre.(Kilde: Frisørundersøkelsen, 2003). Det er dermed den klart største helseplagen blant frisører. Til tross for satsing på ergonomi, har en ikke greid å løse problemet med vonde armer og skuldre i frisøryrket.

Arbeidsgiverorganisasjonen Norske frisør og velværebedrifter og ulike forskningsmiljø jobber med spørsmål knyttet til frisøryrket og helseplager. De har kommet langt innen allergi og luftvegsplager, men ergonomien gjenstår. Ikke for det, det har skjedd mye. De har innført pumpestoler, triller med utstyr på, har fokus på rett plassering av utstyr og rett arbeidsstilling. Men dette har ikke vært nok til å løse problemene.